Очаквано ЕЦБ остави лихвата на ниво 0.75%

Bank of England също запази рекордно ниското ниво на ставките

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави основната лихва в Еврозоната без промяна - на рекордно ниското ниво от 0.75%. Лихвените нива търпят промяна заради обещанието на банката да купува държавни облигации на страните с дългови проблеми с цел те да намалят разходите по заеми, пише Bloomberg.

С действията си ЕЦБ оправда предварителните очаквания да запази лихвата по заеми и депозити. Ставките по влоговете остават на нулеви нива.

Доходността по италиански и испански облигации спаднаха рязко, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги обеща да направи всичко необходимо, за да спаси еврото и обяви програма за неограничено изкупуване на облигации. По този начин се намалява напрежението върху третата и четвъртата по големина икономики в Еврозоната и се подхранва оптимизма, че кризата с държавния дълг може да бъде овладяна.

Bank of England (Английската централна банка - АЦБ) също остави основната си лихва на без промяна - на ниво 0.5%. АЦБ се въздържа от разширяване на програмата за покупка на активи.

Коментари: 0