Официално: Кристалина Георгиева поема бюджета на ЕС

Жан-Клод Юнкер представи ресорите на новите 27 еврокомисари

Официално: Кристалина Георгиева поема бюджета на ЕС

Българският комисар Кристалина Георгиева е новият зам.-председател на Европейската комисия (ЕК) с ресор "Бюджет и човешки ресурси", предаде БНР.

Зам.-председателските места ще бъдат 6 или 7, като се очаква 4 от тях да бъдат заети от бивши премиери на Финландия, Латвия и Словения. Очаква се те да получат ключови ресори в новата комисия.

Сред най-влиятелните в нея ще са и представителите на страни като Франция и Германия, които най-вероятно ще отговарят за икономическата и търговската политика.

По последна информация Румъния, която изненадващо смени номинацията си, помагайки на Жан-Клод Юнкер да достигне минимално необходимия брой жени, ще бъде възнаградена с ресор "Регионална политика", където се управляват голяма част от еврофондовете.

Изтеклите в последните дни списъци предизвикаха спекулации, че комисията на Юнкер е подредена от германския канцлер Ангела Меркел, и че водещите комисари ще следват нейната политика на реформи и строга фискална дисциплина.

Появиха се и коментари, че Жан-Клод Юнкер поверява твърде много власт на страни от бившия комунистически блок. От екипа му коментираха, че той възлага ресорите не на държави, а на личности, и че при обявяването им днес трябва да очакваме изненади.

В комисията ще има 15 представители на десни и дясно-центристки партии, 8 на социалистите и 5 на либерални формации. Балансът на отговорностите им, според запознати, е пресметнат така, че да осигури нужното мнозинство в Европейския парламент, и новата комисия да встъпи в длъжност по график - на 1-ви ноември.

Коментари: 0