Ограничават таксите на винетките за камиони

Законът предвижда глоби от 1000 до 3000 лв. за подаване на неверни данни

3644 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Правителството предвижда промени в Закона на пътищата относно заплащането на такси от тежкотоварни автомобили за използване на определени пътища, съобщиха от правителствената пресслужба. Промените включват ограничаване на размера на месечните, седмичните и дневни винетки за тежкотоварни автомобили. Месечният им размер не може да надвишава 10% от годишната такса, седмичният - 5%, а дневният - 2%. Така например годишната такса за тирове и камиони с над 2 оси над 3.5 тона (К1) е 1050 лв. Това означава, че цената за един месец не може да надвишава 105 лв., за седмица - 61 лв., а за дневна - 13 лв.

Целта на мярката е да се предотвратят случаи, при които собственици и ползватели на пътни превозни средства, които ползват пътищата ни за превоз на тежки товари, декларират неверни данни и обстоятелства.

Собственикът или ползвателят на превозното средство е задължен да подава декларация за габаритните размери, общата маса и натоварването на ос. Неверните данни ще се санкционират с глоби от 1000 до 3000. лв. при първо нарушение и в двоен размер - при всяко следващо.

Промените ще спомогнат за осъществяването на превантивен контрол, както и на точна преценка относно натоварването на пътната настилка и предпазването й от преждевременно износване, както и предотвратяване на създаването на опасност за живота, здравето и имуществото на участниците в движението.

Подкрепи Economic.bg