Оли Рен: Испания ще получи помощ, ако я поиска

Европейският комисар по монетарните и валутните въпроси смята, че испанското правителство вече е направило достатъчно за спазване на условията, които биха били наложени на страната, ако поиска помощ

56 ~ 1 мин. четене

След като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви новата си програма за изкупуване на държавни облигации миналата седмица, европейският комисар по монетарните и валутните въпроси Оли Рен заяви, че "ако Испания иска финансова помощ, просто трябва да я поиска".

“Това е много ясна рамка, така че първо трябва да има молба от държавата членка, а след това Еврогрупата на еврозоната, заедно с комисията, ЕЦБ и МВФ, ще определят по-конкретни ограничителни условия“, каза Рен на форум в Италия в интервю за CNBC.

Молбата за помощ и налагането на ограничителни условия обаче е много чувствителна тема за испанското правителство, което до момента официално отрича, че ще бъде принудено да я поиска.

Очаква се преговорите относно условията да се превърнат в централна тема на срещата на европейските министри на финансите и политици в Кипър през тази седмица.

Рен смята, че испанското правителство вече е направило достатъчно за спазване на условията, които биха били наложени на страната, ако поиска помощ.

„В случая с Испания бе препоръчана ясна посока за бюджетна корекция“, каза той. „Вече има и политическа програма за структурни реформи като част от тази препоръка. Ограничителните условия със сигурност ще се базират на настоящата политика и препоръките“, добави еврокомисарят.

Подкрепи Economic.bg