Оли Рен: Испания ще получи помощ, ако я поиска

Европейският комисар по монетарните и валутните въпроси смята, че испанското правителство вече е направило достатъчно за спазване на условията, които биха били наложени на страната, ако поиска помощ

След като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви новата си програма за изкупуване на държавни облигации миналата седмица, европейският комисар по монетарните и валутните въпроси Оли Рен заяви, че "ако Испания иска финансова помощ, просто трябва да я поиска".

“Това е много ясна рамка, така че първо трябва да има молба от държавата членка, а след това Еврогрупата на еврозоната, заедно с комисията, ЕЦБ и МВФ, ще определят по-конкретни ограничителни условия“, каза Рен на форум в Италия в интервю за CNBC.

Молбата за помощ и налагането на ограничителни условия обаче е много чувствителна тема за испанското правителство, което до момента официално отрича, че ще бъде принудено да я поиска.

Очаква се преговорите относно условията да се превърнат в централна тема на срещата на европейските министри на финансите и политици в Кипър през тази седмица.

Рен смята, че испанското правителство вече е направило достатъчно за спазване на условията, които биха били наложени на страната, ако поиска помощ.

„В случая с Испания бе препоръчана ясна посока за бюджетна корекция“, каза той. „Вече има и политическа програма за структурни реформи като част от тази препоръка. Ограничителните условия със сигурност ще се базират на настоящата политика и препоръките“, добави еврокомисарят.

Коментари: 0