Опаковки, които се ядат
Български учени разработват иновативни технологии за хранителната индустрия, които ще дадат конкурентно предимство за производителите
Наука
Институтът по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) често се асоциира с храната за космонавти, но това не са единствените върхови технологии, които учените създават в него. За онези, които веднага ще попитат какво е това, уточняваме - криобиологията ( от гръцкото крио, "студ" ) се занимава с изследването на биомолекули, клетки, тъкани, организми и тяхното развитие при ниски и крайнониски температури на околната среда. Нали постоянно се говори, че иновациите са двигател на печелившия съвременен бизнес – учените има какво да предложат на фирмите, които се стремят към конкурентоспособност.
Новост са биоразградимите и биосъвместимите
филмови покрития
с приложение в хранителната и фармацевтичната индустрия. Те са базирани на достъпни и евтини натурални суровини, сред които – пектинът, който се извлича предимно от ябълки, колагенът, който е от животински продукти. При производството на тези опаковки се включват и биологично активни вещества от растителен произход, каквито са лиофилизираните екстракти от розмарин, чубрица, мащерка, риган, смрадлика, направени чрез вакуумно сублимационно сушене. Предимството на тези филми и покрития е, че може да се използват като опаковки, включително ядивни, на различни хранителни продукти. Те имат добри бариерни свойства срещу водните пари, но с тях се удължава и срокът на годност на продукта. Нещо повече - това са екологични опаковки, които не замърсяват околната среда. В рамките на 30 до 80 дни те се разграждат в почвата.
Повече четете в бр. 38 на сп. "Икономика".