Орешарски прогнозира падане на мораториума за продажба на земя

Премиерът призова за толерантност към бежанците

116 ~ 2 мин. четене

Гласуването на Народното събрание относно мораториума за закупуване на земеделска земя от чужденци е решение, което е плод на политическа емоция, а не рационално. "Ще намерим начин то да бъде преразгледано", заяви в Брюксел министър-председателят Пламен Орешарски. Премиерът добави, че утре му предстои среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу. "Поисках срещата при малко по-друг дневен ред. Сега очевидно ще говорим и за мораториума и ще остане по-малко време за другите теми", каза Пламен Орешарски.

Попитан за ситуацията с бежанците в България, премиерът коментира, че правителството има план за действие и работи по проблема. Орешарски подчерта, че капацитетът на страната ни не е толкова голям, колкото е бежанската вълна сега, което води до затруднения. "Призовавам всички съграждани за повече толерантност, защото местният патриотизъм не върши работа в този момент", апелира премиерът.

Във връзка с броя на бежанците в България, премиерът изтъкна, че те не са изпитание за границата ни, а за това как ще можем да ги настаним. Министър-председателят отбеляза, че трябва да се отворят нови места, където да бъдат настанявани, под не особено дружелюбния поглед на местното население.

Пламен Орешарски е доволен от помощ от Европа, но не и от финансовата. "Като че ли все още говорим за нещата в бъдеще време като финансова помощ. За нас е ясно, че не може да се отговори на всичките ни финансови очаквания, но в този момент е много важна солидарността. Каквато и част от разходите ни да бъде покрита - надявам се тя да не е малка - ще бъде добре", каза още премиерът.

Подкрепи Economic.bg