"От ЕС не чакаме помощ за санкциите, докато на 30% зависи от руски газ"

Джон Маккейн, сенатор на САЩ за кризата в Украйна

Цитат на деня:

Автор: Николай Марченко

Съществена помощ към санкциите на САЩ от Европейския съюз (ЕС) няма как да се очаква, докато е на 30% зависима от руския газ. Това констатира американският сенатор Джон Маккейн, който участва в дискусията на Атлантическия съвет във Вашингтон.

„Аз не мисля, че това ще отнеме години – да помогнем на Европа да се освободи от енергийната си зависимост от Русия”, коментира Маккейн, цитиран от Voice of America.

По думите му оказването на военна помощ на Украйна е в рамките на допустимото, при положение, че САЩ помагат по този начин на 50 държави по света. „В подобно поведение няма нищо радикално”, каза Маккейн.

Според сенатора ситуацията в днешна Украйна не е най-добрат: „Путин не държи 40 хиляди военнослужещи по границата, защото са във ваканция. Той пресмята най-различни възможности”.  „За нас би било важно да подкрепим украинците и най-вече състоянието им на духа”, казва сенаторът. „В Украйна има опит от партизанска война и аз съм сигурен, че ако Путин изпрати войски, украинците ще воюват по този начин”.

Ситуацията в Украйна бе коментирана и от световноизвестния политолог и бивш съветник на президента на САЩ Збигнев Бжезински. „Чувстваш се като учен, който цял живот е изучавал скелети на динозаври, а като се озовеш сред живи такива не знаеш на какво са способни”, коментира той относо експертизата си за Русия.

„Неизкоренимата убеденост на Путин, че развалянето на СССР бе най-голямата геополитическа катастрофа на столетието, напълно е възможно да го подбуди към това със сила да възсъздаде съюз, който той сега нарича Евразийски”, констатира Бжезински. Според него Путин не е кроил плановете за анексията на Крим, но се е ядосал след Сочи и е решил в последен момент да покаже кой е стопанинът в региона. 

Коментари: 0