От днес започва строежът на лот 2 на АМ „Струма”

Срокът за завършване на отсечката е 22 месеца, или началото на 2015 г.

64 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Строителството на лот 2 на автомагистрала „Струма” започва от днес. Отсечката от Дупница до Благоевград е с дължина 37.5 км, а срокът за изпълнение на техническия проект и строителството е 22 месеца, или в първите дни на 2015 г.

Проектант и строител на лот 2 е Консорциум "Струма-лот 2", в който участват "Импреза" АД, Италия, "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, България и "Пътстрой - 92" АД, България. Стойността на договора за строителството е 358.72 млн. лв. с ДДС.

Строителният надзор ще осъществи ДЗЗД Обединение "Струма-ПП", в което участват "Пътинвестинженеринг" АД и "Пътпроект" ЕООД, а договорът им е за 2.95 млн. лв. с ДДС.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Трасето на лот 2 е на територията на областите Кюстендил и Благоевград. Предвидено е изграждането на 4 пътни възела - "Дупница-юг", "Бобошево", "Кочериново" и "Благоевград". Проектът включва и строителството на два тунела с дължина до 500 м на всеки един от тях. Те са на територията на област Кюстендил. Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места, ще се построят селскостопански подлези и надлези.

Общата дължина на "Струма" - от Даскалово до гръцката граница, е 150 км. Аутобанът е част от Трансевропейския транспортен коридор №ІV и от Трансевропейската автомагистрала "Север-Юг". Със средства от ОП "Транспорт" 2007-2013 г. се финансира изграждането на 68.5 км - лот 1 Долна Диканя - Дупница (16.78 км), лот 2 Дупница - Благоевград (около 37 км), и лот 4 Сандански - Кулата (14.7 км).

Подкрепи Economic.bg