Отбелязваме Йордановден

На този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител

596 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Православната църква отбелязва днес третият по значимост християнски празник през годината - Йордановден. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Празникът е известен още и като Богоявление. Името идва от кръщението на Исус Христос, когато според легендата небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". 

Народното поверие гласи, че всеки, който види как небето се отваря в нощта срещу Богоявление, ще получи това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира и се пречиства, а след това придобива голяма сила. Денят е известен като Водици и Водокръщи.

На Йорданов ден всяка година след празничната черковна служба свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят и търсят кръста, а според поверието, който го извади, ще е здрав през цялата година. Болни хора също влизат и се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако намереният кръст е замръзнал, се смята, че ще има здраве и плодородие през цялата година.

На Йорданов ден имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Божидар.

Коментари: 0