Отбелязваме Успение Богородично

Имен ден празнуват Мария, Мариян и Мариана

Отбелязваме Успение Богородично

Българската православна църква отбелязва един от най-големите християнски празници – Успение на Света Богородица. На този ден църквата почита св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Според преданието това е денят, в който Божията майка Мария на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си.

Празнични литургии ще има в храмовете в цялата страна. Българският партриарх Неофит и премиерът Георги Близнашки ще посрещнат празника в Троянския манастир, където ще бъде отслужена Света литургия пред чудотворната икона на Пресвета Благородица Троеручица. Традиционно светата обител събира хиляди вярващи на днешния празник. Те идват да се поклонят пред светинята, съхранявана от векове в храма на манастира.

На днешния празник специално място е отредено за пострадалите от наводненията, които сполетяха страната през последните месеци. Всички средства, събрани от дарения на поклонници на чудотворната икона на Пресвета Богородица – Троеручица в Троянския манастир ще бъдат предоставени за бедстващото население на Мизия.

След празничната литургия в храма „Свети Александър Невски, ще бъде отслужен Молебен за здраве, утеха, спасение и благополучиена пострадалите от водната стихия. Духовниците ще призоват християните към повече братолюбие, милосърдие и взаимопомощ, в тези дни на изпитания. Пред по-големите храмове в София и в големите градове доброволци на Червения кръст ще събират дарения за бедстващите.

На този ден имен ден празнуват всички, които носят името Мария, Мариян и Мариана.

Коментари: 0