Откриха гроб на тракийска благородничка край Брестовица

При разкопките археолозите са открили личните вещи на тракийската златна дама, с които е погребана

Автор: Божидара Иванова

Археолози са открили в могилата Памуклията край пловдивското село Брестовица гроб на тракийска златна дама, съобщи пред Фокус Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив и ръководител на разкопките.

При разкопките археолозите са открили личните вещи на тракийската златна дама, с които е погребана. Сред тях е бронзов леген с дръжки, които завършват с глави на коне и няколко глинени съда, в които се предполага, че е държала благовонните си масла. В два от съдовете са запазени остатъци от тях, които предстои да бъдат изследвани от археолозите.

В средата на кладата е открито дървено сандъче, на което има две бронзови заключалки, изработени под формата на древноримски божества. В него са били положени накитите като брошка от масивно злато, която е служела за прихващане към дрехата на жената и златна шнола за коса. Те са от масивно злато и фина изработка.

Предполага се, че знатната тракийка е била съпруга на единия тракийски пълководец, чийто гроб бе открит преди седмица в непосредствена близост. За това се съди и от датирането на гроба – 1 век след Христа, от която епоха са и останалите погребения, открити в могилата.

Траките са били привърженици на многоженството, разказва Кисьов, така че това най-вероятно е една от съпругите на тракийския пълководец. Той поясни, че при мъжа се е погребвала най-любимата жена и тази, която го е дарила с наследник. Тези гробове са открити само на 7 метра от върха на могилата, където всъщност се извършват вторичните погребения. Продължават разкопките в останалата част, която е дълбока още толкова. Там Кисьов очаква да се открие централния първичен гроб. 

Коментари: 0