Открива се Морската гара в Бургас

На едно място ще бъдат събрани морски и сухопътен (автомобилен) и жп транспорт

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

На официална церемония в района на пристанище Бургас-Изток ще бъде открита Морската гара в Бургас. На събитието, което е днес от 11 ч., ще присъстват заместник-министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, Петър Киров и Георги Тодоров, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Морската гара е част от проект "Супер Бургас - Зона за обществен достъп" - фаза първа. Цялостният проект е свързан с реорганизация на съществуващите пространства в пристанище Бургас и предвижда изграждане на свободната зона за обществен достъп, в която на едно място ще бъдат събрани морски и сухопътен (автомобилен) и жп транспорт.

С изграждането на Морската гара се създава възможност за реализиране на концепцията за отваряне на града към морето, изнасяне на промишлените дейности и преструктуриране на крайбрежните промишлени зони и определяне на нови терени за обществено обслужване. Завършването на проекта е предпоставка и за развитието на круизния туризъм, като само до края на месец октомври има заявени три посещения на луксозни пътнически кораби на новата гара.

Архитектурното решение на новата сграда позволява, освен основната си функция, в нея да бъдат провеждани публични събития (изложби, концерти и изложения). Изградени са системи за охрана, видеонаблюдение и режим на достъп и сигурност. Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи е Консорциум "Техномашпрогрес ТВП". Общата стойност на инвестицията е 3.3 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg