Отварят ГКПП „Маказа“ на 9 септември

През следващата седмица ще бъде създадена организация за отваряне на пътя и ще бъде предоставена информация за събитието

1300 ~ 1 мин. четене

Гранично контролно-пропускателен пункт "Маказа" (ГКПП "Маказа") се очаква да бъде отворен за движение на МПС с тегло до 3.5 тона 9 септември. Това каза областният управител на Кърджали Бисер Николов, цитиран от Kmeta.bg. Датата е предложена от преговарящия екип на Гърция, по време на среща между двете страни.

"Пътят през "Маказа" е десетилетна мечта на жителите на областта. Убеден съм, че той ще даде тласък на туризма и ще допринесе за развитието на граничните области в двете държави", коментира областният управител днес вечерта след разговор с наши представители от преговарящия екип и с Аристидис Янакидис, областен управител на гръцката област Източна Македония и Тракия.

През следващата седмица ще бъде създадена организация за отваряне на пътя и ще бъде предоставена информация за събитието.

В средата на август българското правителство одобри проекта на двустранния документ, който регламентира мястото на граничния контрол при новия пункт между България и Гърция. Решено е, че преминаващите ще бъдат спирани само веднъж за проверки, като граничният контрол ще се извършва на българска територия.

Чрез новия пункт ще се свързват градовете Хасково и Кърджали на българска територия и Комотини и Александруполис - на гръцка. 78-те километра между Комотини и Kърджали ще се преодоляват за около един час.

Отварянето на новия пункт се забави заради изчакване на потвърждение от гръцките власти, въпреки че работата по инфраструктурата беше финализирана още в началото на август. Първата копка на 17 км отсечка Маказа - Подкова бе направена в началото на юни 2003 г.

Подкрепи Economic.bg