ПЕС сменя Станишев догодина

На събрание в началото на 2015 г. партията ще търси нов лидер, обяви Филип Кордери, бивш главен секретар на групата в Брюксел

ПЕС сменя Станишев догодина

Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще се събира в началото на 2015 г. и ще търси нов лидер, който да замени Сергей Станишев. Това пише сайтът EurActiv, позовавайки се на Филип Кордери, бивш главен секретар на групата в Брюксел.

Кордери, който в момента се занимава с европейските въпроси във френската социалистическа партия, обясни, че „следващата пролет ще има конгрес и ще бъде повдигнат въпросът за председателя". Срещата трябваше да се проведе по-късно, а Станишев наскоро заяви, че ще търси подкрепа за нов мандат като ръководител на ПЕС следващата есен. Българинът не присъства на срещата на социалистите в Париж, организирана от френския президент Франсоа Оланд.

Сергей Станишев бе избран за ръководител на на ПЕС за пълен двегодишен мандат през септември 2012 г. Преди това той изпълнява временно тази длъжност след оттеглянето на Пол Нируп Расмусен през 2011 г.

EurActiv припомня, че в периода от 2012 г. до 2014 г. Станишев, който е и бивш министър-председател на България, е запазил лидерското си място и в БСП. Изданието коментира нестабилното коалиционно управление на БСП и ДПС през изминалата година и вълната от протести в страната, започнала след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Подкрепата на определяната като националистическа партия „Атака" за кабинета „Орешарски" стана повод лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен да атакува бившия френски икономически министър Пиер Московиси. В този период зам.-председателят на ПЕС - Жан Кристоф Камбаделис, който в момента е лидер на френските социалисти, открито нападаше Станишев заради оказваната му помощ от "Атака".

Станишев сега е член на Европарламента, тъй като бе водач в листата на БСП на евровота през май. „Юроактив" припомня, че въпреки това той не е бил избран на първо място, защото неизвестният към онзи момент Момчил Неков събра повече преференциален вот. Станишев напусна лидерското място в БСП. Партията сега се оглявява от Михаил Миков, завършва изданието.

Коментари: 0