Папа Бенедикт XVI се оттегля

Папата обяви ще се откаже от поста си в 19:00 часа на 28 февруари, уточни отец Федерико Ломбарди

360 ~ 2 мин. четене

Папа Бенедикт XVI ще се оттегли от поста си на 28 февруари в реч на латински по време на консисторията във Ватикана, съобщи за АФП говорителят на Светия престол.

"Папата обяви, че ще се откаже от поста си в 19:00 часа по Гринуич на 28 февруари. Тогава ще започне периодът "овакантено място", уточни отец Федерико Ломбарди. 85-годишният духовник пое Римската църква през април 2005 г., като наследи папа Йоан Павел II.

Главата на Римокатолическата църква е заявил, че "му липсват силите" да управлява, заради напредналата си възраст. „Необходими са сила на духа и тялото, сила която през последните месеци, започнах да губя до степен да трябва да призная неспособността ми адекватно да изпълнявам отговорността, която ми е доверена”, се казва в изявлението на папата.

Миналата година Папата започна да използва бастун в някои случаи, а наскоро дори започнаха да се появяват проблеми при четенето на речите, които изнася.

Папа Бенедикт Шестнадесети, чието светско име е Йозеф Ратцингер, е роден в селцето Марктъл ам Ин в Бавария, Германия на 16 април 1927 година в семейството на полицейски служител. През 1951 година завършва специалност "Теология и философия" в Мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан".

Работи като професор първо в Бонския университет, а после и в Университета на Мюнстер. През 1966 става завеждащ катедра "Теология" в Университета в Тюбинген.

На 24 март 1977 е провъзгласен за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, а на консисторията на 27 юни същата година е избран за кардинал от папа Павел VI. На 25 ноември 1981 папа Йоан Павел II го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, най-старата и важна конгрегация на Ватикана.

След смъртта на папа Йоан Павел II бива избран за негов наследник на втория ден от Конклава, приемайки името Бенедикт (т.е. благословеният), в чест на папа Бенедикт XV и Свети Бенедикт Нурсийски.

В края на ноември 2012 година излезе третата, последна част биографичната поредица за Христос, написана от папа Бенедикт XVI, озаглавена „Исус от Назарет: Разкази от детството“.

Подкрепи Economic.bg