Пеевски опитал да спре репортаж на ТВ Arte за него

Видеоклипът от вечерното предаване Аrte Journal е озаглавен "България: самотна битка срещу корупцията"

164 ~ 2 мин. четене

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е направил опит да предотврати излъчването на телевизионен репортаж за имотите му на телевизия Arte. ТВ екипът на френско-немската телевизия е бил проверяван от частна охрана и от полицията, а в последствие операторът, който работи за българска телевизия, е получил телефонни заплахи да изтрие заснетите кадри.

Това стана ясно в петък вечер от излъчен документален филм за протестите, за корупцията и за нейното олицетворение Делян Пеевски, озаглавен „България: самотната битка срещу корупцията“.

От екипа обясняват за проверките, които са им направени от органите на реда и как веднага след това е имало опити за натиск върху оператора.Те смятат,че полицията е информирала Делян Пеевски кой снима,защото той не иска да се правят репортажи за него.

Репортажът започва с преглед на събитията довели до началото на протестите – избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Видеото показва клип от предизборната кампания на ДПС в Крън с Пеевски на сцената пред събралата се публика и информира за обвързаностите на семейството му с медийния бизнес в България.

След това екип на телевизията опитва да снима един от имотите на Пеевски, но им е забранено. В един от хотелите, които са сочени за собственост на депутата от ДПС, ги спира охраната. В следващия имот ситуацията е сходна - чрез скрита камера се вижда как полицията спира колата на журналистите и иска документите на оператора. Операторът е поискал да остане анонимен, но разказва, че малко след като е бил спрян от полицаите е получил обаждане, чрез което му е оказан натиск да не бъде излъчван материала. Авторът на материала описва, че става ясно, че полицията е съобщила на Пеевски за случващото се и той не иска репортажи за себе си.

„Малко по-късно операторът получи обаждане с искането този репортаж да не бъде излъчван. Причината, че полицията е информирала Пеевски кой е снимал и той не иска репортажи за неговата личност”. Хора с тъмни дрехи и полицията явно следят за спазването на това искане, допълва репортерът.

Вижте видеоматериала на Arte за Пеевски, започващ след 3:40 минута, ТУК

Коментари: 0