Плащат заплати и пенсии с парите от „Южен поток”

Със средствата от газопровода ще се купува и асфалт, заяви Бойко Борисов

7418 ~ 1 мин. четене

Парите от „Южен поток” ще отиват за пенсии, заплати и асфалт. Това обяви в Габрово премиерът Бойко Борисов, предаде Стандарт Нюз.

По думите му колкото повече се преминава през нашето идеално геостратегическо положение, толкова повече такси ще има от европейските страни.

Дори след осъществяването на „Южен поток” старите газопроводи към България ще останат. Мярката е в случай, че с „Южен поток” има някакви проблеми.

Премиерът обясни, че такъв газопровод към България по принцип трябва да мине през Турция, обаче „Южен поток” минава през Черно море и разстоянието е много по-малко.

По думите му проектът ще заработи след 2015 г., когато се очаква да бъде завършен. През руската територия и нашите тръби Турция получава 14 млрд. куб. метра газ, уточни Борисов.

Консумацията на горивото у нас е около 3 млрд. куб. метра.

„Турция получава от Русия най-малко 14 млрд. куб. метра газ, а ние говорим да се диверсифицираме от Турция. Не ви ли звучи смешно. Затова турският премиер ни каза – мислете малко логично”, каза Борисов в отговор на предложението за диверсификация от Турция.

Премиерът заяви още, че ще бъде създадена проектна компания, в която ще участва българската „Булгартрансгаз”.

Подкрепи Economic.bg