Пластмасови банкноти заменят хартиените във Великобритания

Централната банка на Обединеното кралство планира да прекъсне 300 годишната традиция на хартиените лири

Автор: Мария Владимирова

Банкноти, направени от полимерни материали, ще сменят хартиените пари във Великобритания. Новите банкноти ще бъдат по-здрави, водоустойчиви и ще бъдат в обращение след три години, съобщава Daily Mail.

Според изданието Bank of England планира да премине към отпечатване на пластмасови лири след 2015 г. Говорителят на финансовата институция обяснява пред вестника, че все още не е взето окончателно решение за преминаване към пластмасовите пари, но признава, че се проучват всички възможности.

Факт е, обаче, че Bank of England е обявила търг на стойност общо 1 милиард британски лири за печатане на нови банкноти. А едно от условията към участниците е готовността да преминат от хартиени към пластмасови банкноти.

От 2003 г. досега банката сключва договорите си с "De la Rue", която е един от водещите производителя на пластмасови банкноти в света. Наскоро фирмата изпълни поръчка за полимерни пари за остров Фиджи.

Първите пластмасови банкноти са въведени в Австралия през 1988 г. като мярка срещу фалшификации. Сега такива  се използват в Канада, Северна Ирландия, Нова Зеландия, Румъния, Мексико, Виетнам и други страни.

Като предимства на пластмасовите банкноти се посочват тяхната издръжливост и по-трудното им фалшифициране. Те са и по-хигиенични, тъй като материята им абсорбира по-малко бактерии от хартията.

Коментари: 0