Плевнелиев: Ще сезирам Конституционния съд за избора на Пеевски

"За разлика от много публични личности, аз живея в къща, която е на мое име, а не на името на някоя фирма", заяви президентът

72 ~ 2 мин. четене

В следващите дни ще сезирам Конституционния съд с искане да се произнесе по решението на Народното събрание, свързано със злополучния избор за шеф на ДАНС, заяви държавният глава Росен Плевнелиев на специално насрочена пресконференция, съобщи "Фокус". "Когато си на върха, там духат силни ветрове. Нищо няма да ме отклони от пътя да служа на народа и гражданското общество, да действам по съвест и Конституция", заяви президентът.

"През последните няколко месеца сме свидетели на безпрецедентни опити за дискредитиране на президентската институция. Кой печели от тази дискредитираща кампания? Със сигурност не е народът. Не остана една институция в държавата, около която през последните 5 месеца да не се е завихрил скандал. Затова толкова дълго се въртим в омагьосан кръг, от криза в криза", подчерта държавният глава.

"Какво ли не се изговори и какво ли не се изписа срещу мен. В какви ли не схеми и скандали бях замесен. С нелепи и откровено неверни твърдения се манипулира общественото мнение. Цели се да се отклони вниманието на общността от истинските проблеми – като например опитите да се върне Държавна сигурност", коментира Плевнелиев.

За разлика от много публични личности, аз живея в къща, която е на мое име, а не на името на някоя фирма и всичко, което притежавам е обявено и разполагам с документи. Аз съм успял чрез бизнеса, а не съм влязъл в политиката, за да си оправя живота", допълни президентът Росен Плевнелиев. "Не приемам политическия успех да е за сметка на разрушаване на държавността. Подобни методи използват тези, които не уважават демократичните методи и принципи, а в такава държава няма да дойдат стратегически инвеститори, които да дават добри заплати и да плащат данъци", продължи държавният глава, предава БГНЕС.

На въпрос за свикването на КСНС по повод мерките за преодоляване на бежанската криза, Плевнелиев заяви: „Изпълнителната власт трябва да си изпълнява задълженията, а не да си изпуска нервите. Справянето с бежанската вълна е изцяло в правомощията на изпълнителната власт. Има план, Съветът за сигурност към Министерски съвет трябва да се събира по-често.

Изпълнителната власт има всички правомощия и задължения, за да се справи с този проблем. Не зависи от президента - бежанците да получат легло, ток, вода и да им осигурим най-елементарните човешки условия”, добави държавният глава.

По думите му изпълнителната власт трябва да се организира добре и да си свърши работата.

Подкрепи Economic.bg