Плевнелиев покани Шимон Перес у нас

Догодина България ще чества 70-годишнината от спасяването на всички 48 398 евреи с българско гражданство от лагерите на смъртта

Президентът Росен Плевнелиев покани израелския държавен глава Шимон Перес да посети България през 2013 г. и да се включи в честването на 70-годишнината от спасяването на близо 50 000 български евреи. Българският държавен глава беше посрещнат на специална церемония от израелския си колега в президентския дворец в Йерусалим в понеделник, предаде БНР.

„Позволете ми да споделя с вас нашата голяма надежда и желание да бъдете наш много специален гост на 10 март 2013 г., когато ние ще честваме 70-годишнината от спасяването на всички 48 398 евреи с българско гражданство от лагерите на смъртта," каза Росен Плевнелиев.

По думите му, посещението на Шимон Перес по такъв повод би било шанс да се отдаде почит на всички онези, чиито живот е бил погубен през годините на Холокоста.

„За нас ще бъде чест, уважаеми г-н президент, вие да бъдете наш гост в София в този специален момент и да споделите с нас вълнението и честванията от едно изключително постижение на един народ," продължи  Плевнелиев.

По време на визитата си в Израел държавният глава на България подчерта, че има потенциал за засилване на търговските отношения между двете държави.

Израелският президент Шимон Перес благодари на България за подкрепата при атентата в Сарафово на 18 юли, при който загинаха петима израелски граждани.

„Вашето посещение ме разчуства силно по две причини. България е много скъпа за Израел, защото там бяха спасени хиляди евреи преди 70 години и никой няма да забрави това. Развълнуван съм и защото България е страна на гостоприемство и на честни хора. Ние го знаем, защото имаме голяма емиграция в България. И при последния случай - при терористичния атентат в Бургас, България застана зад нас. Уважавам това, което направихте вие, вашето правителство и вашите сили за сигурност," каза Шимон Перес пред Росен Плевнелиев.

Коментари: 0