Пловдивският панаир последва съдбата на ВМЗ-Сопот

Депутатите изключиха дружеството от забранителния списък за приватизация

252 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Парламентът одобри предложението на Министерски съвет за изключване на "Международен панаир - Пловдив" АД от списъка на дружествата, които не могат да се приватизират. В момента акционерното участие на държавата в Пловдивския панаир е 27,9 млн. акции, или 49.63% от общия капитал на компанията.

"Има дружества, които по характера на своята дейност не са чисто търговски. Те имат обществени функции. Дружеството може да се развива с държавно участие", заяви след решението депутатът от БСП Георги Пирински.

"В момента държавното участие е поставено като един обикновен наблюдател, без да има право да свиква Общо събрание, без да взима дивиденти. Цялостната приватизация беше порочна", опонира колегата му от ГЕРБ Диан Червенкондев.

Отпадането на дружеството от списъка ще даде възможност на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да предложи за продажба акциите на държавата през фондовата борса. По подобен начин бяха продадени миноритарните дялове на държавата в електроразпределителните дружества.

Преди време около собствеността на Пловдивския панаир се развихри страхотен скандал. Оказа се, че през 2006 г. общинското по онова време дружество "Пълдин туринвест" е придобило чрез увеличение на капитала 34% от собствеността на панаира. Решение за това е взето от тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров. Впоследствие акционерното дружество стана собственост на бизнесмена Георги Гергов.

Подкрепи Economic.bg