По 400 хил. българи на месец пътуват в чужбина

Номер едно дестинация е Турция, твърди Румен Драганов

192 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Средно по 400 хил. българи на месец са пътували извън страната в периода май-септември 2013 г. Това сочат данните на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Той поясни, че 45% от пътуващите са такива, които излизат от България с цел туризъм. "Номер едно дестинация е Турция, в която имаме най-голям брой посещения, когато става въпрос за туризъм. Това са организирани едноседмични пътувания, които са с чартърни автобуси или чартърни полети", поясни Драганов пред Фокус.

Данните му сочат още, че след Турция като най-предпочитана дестинация се нарежда другата ни южна съседка - Гърция. "В нея като цяло имаме по-краткотрайни и по-голям процент неорганизирани пътувания, включително и екскурзионни еднодневни пътувания", обясни директорът на Института за анализи и оценки в туризма

След Турция и Гърция е Румъния, а след това се нареждат страните от Европейския съюз (ЕС), разясни Румен Драганов. От страните в ЕС най-много българи посещават Германия, Франция и Испания, след това са Италия и Великобритания.

Подкрепи Economic.bg