Показват и лещи с добавена реалност

Системата iOptik на Innovega ще бъде представена на изложението CES в Лас Вегас

Задава се сериозна конкуренция на Google glass - очилата за добавена реалност. Само след няколко дни, на предстоящото потребителско изложение CES в Лас Вегас, ще бъдат преставени и лещи за добавена реалност. Системата iOptik на стартиращата компания Innovega позволява с лещи да се разпознава образ, проектиран от очила. Компанията ще представи напълно функционащ прототип, който ще бъде носен от служители й по време на изложението. 

Устройството може да прожектира образи както в периферията на зрението, така картина с висока резолюция на цял екран, подобна на тази, която предлагат носимите устройва за геймъри Oculus Rift, пише CNET

В момента очилата на системата iOptic са оборудвани само с микро прожектори. В зависимост от бъдещите партьори на Innovega към тях може да бъдат добавени аудио устройства, сензорен контрол, камера, акселерометър. Това неизбежно ще направи очилата по-тежки. 

Контактните лещи могат да бъдат носени и без очилата, но ще показват добавено съдържание само в съчетание с включени очила. За създаването на прототипа Innovega е добавила към стандартния производствен процес на контактни лещи специален дизайн и уникален филтър. Те могат да бъдат изработени по лекарска рецепта за коригиране на зрението, когато е необходимо. 

До момента компанията се финансира от Националната научна фондация на САЩ и Агенцията за изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA), както и от азиатска компания, чието име не се споменава. 

Проектът за лещите бе възложен на Innovega от агенцията на Пентагона още през 2012 г. и миналата година на потребителското изложение в Лас Вегас бе представен известен напредък по него, но едва на предстоящото издание ще може да се види първитя прототип. Засега обаче няма точен срок, в който новият продукт евентуално ще бъде пуснат в продажба.

От пролетта на 2013 г. вече са на пазара и легендарните очила с добавена реалност Google Glass на едноименния американски технологичен гигант. Първите няколко хиляди бройки са били поръчани на цена от 1500 долара, но все още не са в масова продажба.

Коментари: 0