Политиците да се върнат към дневния ред на обществото

Държавата беше използвана за разчистване на лични, корпоративни и партийни сметки, казва Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)

192 ~ 2 мин. четене

„Опитваме се да върнем политиците към дневния ред на обществото“, заяви Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в ефира на БНТ.

Велев посочи, че между бизнеса и синдикатите има много различия, но ги обединява убеждението, че трябва да се търсят конструктивно решенията на съществуващите проблеми. По думите му, общата декларация изразява възмущение, гняв и осъжда действията на политиците.

„Държавата беше използвана за разчистване на лични, корпоративни и партийни сметки, което е недопустимо. В малкото оставащо парламентарно време нашите политици не намериха възможност да работят по важните за нацията и за икономиката въпроси. След европейските избори страната тръгна назад като политическа ситуация, което рискува да повлече и икономиката. От там идва нашата тревога за работните места, за успеха на бизнеса“, обясни той.

Според него, има няколко са най-належащите въпроси, които трябва да бъдат разгледани незабавно, докато има действащо Народно събрание и по тях да се постигне консенсус. Едни от тези точки са Законът за училищното образование и трите пакета от мерки за намаляване на административната тежест и подобряване на бизнес-средата, които вече дълго чакат своя ред, а за сметка на това се правят опити за гласуване на спорни законодателни промени. Друг проблем, който за първи път от години има реален шанс да се реши е реформата в такса „Битови отпадъци“. Велев напомни, че на заден план остават и редица важни ратификации и прилагания на текстове от европейското законодателство, за което са възможни сериозни последствия за страната.

Васил Велев посочи, че реформи в публичните сектори са наложителни, но те могат да се случат при наличието на политическа воля, достатъчна парламентарна подкрепа и едва след формирането на нов Парламент.

Подкрепи Economic.bg