Половината от устройствата с Android са уязвими

Доклад на Duo Security показа притеснителни пропуски в защитата на устройствата, ползващи операционната система

148 ~ 1 мин. четене

Над половината от устройства с Android имат пропуски в защитните си системи и са уязвими на вируси и злонамерени приложения. Това показва доклад на фирмата Duo Security, цитиран от сайта Techworld.

Дупките в сигурността позволяват на хакери и вирусни програми да получат пълен достъп до операционната система на устройствата и данните, съхранявани в тях. Заключението се основава на проверките, извършени чрез мобилното приложение за Android - X-Ray, което беше пуснато преди няколко месеца. X-Ray сканира устройства и търси уязвимости в защитата в различните версии на въпросната мобилна операционна система.

"Откакто стартира X-Ray, вече имаме събрани резултатите от над 20 000 устройства с Android в световен мащаб", заяви Джон Оберхейд, съосновател и главен технически директор на Duo Security.

Над 50% всъщност звучи плашещо голямо число, коментира Оберхейд. Той обаче подчертава, че цифрата илюстрира колко е важно недопускането на пробиви в сигурността, като се има предвид колко разпространени са устройствата с Android.

От фирмата посочват, че все пак дадената оценката се базирана на първоначално събраните данни от потребителите на X-Ray. Окончателните изводи от проекта ще бъдат представени на конференция в Сан Франциско. 

Подкрепи Economic.bg