Пореден спад на оборотите в търговията на дребно

Най-съществено намаление е регистрирано в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Оборотът в търговията на дребно през февруари 2013 г. намалява за 11-ти пореден път спрямо предходния месец. Това показват предварителните сезонно изгладени данни за втория месец на годината в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети”, изготвени от Националния статистически институт (НСИ).

Оборотът в раздела по съпоставими цени намалява с 0.9% спрямо януари 2013 г. Съществено намаление е регистрирано в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 3.0%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.9%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.5%, и в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1.0%. Оборотът нараства по-значително в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 1.7%.

Оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 3.3% под равнището на месец февруари 2012 г. Най-висок спад е регистриран в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 6.4%, а най-нисък - в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.4%.

Подкрепи Economic.bg