Португалците не искат повече бюджетни икономии

Проучване на Eurosondagem показва, че 82.5% от хората в страната са на мнение, че спасителните програми вкарват Португалия в по-дълбока криза

120 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Голяма част от португалците не са съгласни с въвеждането на нови мерки за бюджетни икономии и искат предоговаряне на условията по вече постигнатите споразумения, пише AFP. Проучване на Eurosondagem показва, че 47.8% от хората в страната не искат да се подписва ново споразумение с МВФ и ЕС, а 55.1% са на мнение, че вече приетите мерки ще вкарат държавата в още по-голяма рецесия.

Правителството обяви, че условията за отпускането на поредния финансов транш за Португалия, вече са договорени с "Тройката" (МВФ, ЕЦБ и ЕС). Те включват повишаване на данъците, орязване на бюджетните разходи и съкращаването на 30 хил. работни места в държавната администрация. През 2011 г. международните кредитори се съгласиха да дадат на страната заем в размер на 78 млрд. евро. За да се случи това обаче бяха поставени изисквания, които предизвикаха недоволството на хората и задълбочаване на рецесията в страната.

Според анализатори враждебността на португалците към мерките и кредиторите нараства, което в крайна сметка ще доведе до отхвърляне на споразумението с "Тройката". Изследването на Eurosondagem показва, че 82.5% от хората са на мнение, че през юни 2014 г., когато изтича срокът на спасителната програма, страната ще се намира в по-тежка криза, отколкото когато беше одобрен заемът.

Миналата година икономиката на Португалия се сви с 3.2%, а прогнозата за 2013 г. е за спад от 2.3%. През първото тримесечие на 2013 г. безработицата в страната е вече 17.7% при 16.9%.

Подкрепи Economic.bg