Португалия съкращава още държавни разходи

Не се предвижда увеличение на данъците

180 ~ 1 мин. четене

Португалският премиер Педру Пасуш Коелю обяви нови съкращения на разходите в здравеопазването, образованието, социалното осигуряване и държавните компании, съобщава Reuters.

Новите бюджетни съкращения се очаква да доведат до загуба на работни места в Португалия, която през 2011 г. изпадна в нужда от международен спасителен план на стойност 78 млрд. евро.

В обръщение към нацията Педру Пасуш Коелю заяви, че животът на португалците ще стане по-труден. Министър-председателят обаче изтъкна, че няма да има повишаване на данъците. „Правителството ще направи всичко възможно, за да предотврати нуждата от нов спасителен пакет“, отбеляза в изявлението си Коелю.

Междувременно, Европейската комисия (ЕК) предупреди Лисабон да спазва условията в плана за оказване на помощ на страната, след като съдът отхвърли няколко от предложените мерки за строги икономии.

„Всяко отдалечаване от целите на програмата или тяхното предоговаряне фактически ще неутрализира положените вече усилия и постигнатото от португалските граждани”, се посочва в изявление на ЕК.

Подкрепи Economic.bg