Поръчките в японската индустрия се свиха рязко

Данните показват спад от 13% през януари

120 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Поръчките в японската индустрия през януари са намалели с 13% спрямо предходния месец. Това е най-големият спад за последните осем месеца, предаде Bloomberg. Данните, обявени официално от кабинета, много по-лоши от анализаторските прогнози за понижение от 1.7%.

Големият спад на поръчките в индустрията на третата най-голяма икономика в света е сигнал, че бизнесът е достигнал предела на възможностите си да инвестира.

Премиерът на страната Шинзо Абе още с идването си на власт през декември 2012 г. предприе мерки за стимулиране на икономиката. Икономиката беше подпомогната със значителни държавни средства, което в крайна сметка доведе до икономически ръст през четвъртото тримесечие на миналата година.

"Данните за поръчките в индустрията показват, че бизнес инвестициите няма да са двигателят за икономическото възстановяване на Япония", коментира Изуми Девалиер, икономист в HSBC Holdings в Хонконг. "Гледайки напред ние очакваме да се засилят потреблението, жилищното и публичното инвестиране", добавя той.

Освен липсата на бизнес инвестиции обаче икономистите отчитат и слабия износ.

Подкрепи Economic.bg