Правителството отпусна допълнителни 13.5 млн. лв. за метрото

Средствата се осигуряват предвид изключителната обществена, транспортна, социална и екологична значимост на метрото, а също като важна предпоставка за развитие на модерна, устойчива и екологична среда, посочват от Министерски съвет

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Правителството в оставка отпусна 13.5 млн. лв. за продължението на софийското метро до Летище „София” и Бизнес парка. Това съобщи информационната служба на Министерски съвет.

“Средствата се осигуряват предвид изключителната обществена, транспортна, социална и екологична значимост на метрото, а също като важна предпоставка за развитие на модерна, устойчива и екологична среда”, се посочва в съобщението.

Целият проект е на стойност 468 млн. лв., от които 215 млн. лв. са безвъзмездна помощ от ЕС. Брюксел вече одобри парите, като останалите 253 млн. лв ще бъдат осигурени от Столична община.

Изграждането на отсечката от бул.”Цариградско шосе” до летището започна през ноември 2012 г. Три обединения от компании строят участъка - “Станилов-Метропроект”, “Метро Дружба” и “Метро Сифер”. Строителството трябва да приключи до края на 2014 г.

В началото на април трябва да започне строителството и на метрото от жк.”Младост 1” до Бизнес парка. Участъкът от 2620 метра с три подземни станции ще се строи от “Геотехмин” и “Джи Пи Груп”. Отсечката трябва да бъде пусната в експлоатация през пролетта на 2015 г.

Подкрепи Economic.bg