"Представители" на протестиращите да не влизат във властта

Институциите и представителните на политически формации да се придържат строго към законността в държавата, искат от Комитета

Хелзинкският комитет:

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Извън изборния процес и експертно-консултативните форми на гражданско участие, самоназначили се за носители на обществения интерес лица нямат място във властта. Това е становището на Български хелзинкски комитет (БХК), изразено в писмо до медиите. Позицията е във връзка с исканията, огласени от лица, самообявили се за "представители" на протестиращото гражданство общество, под чийто натиск падна правителството на Бойко Борисов.

БХК иска институциите и представителните на политически формации да се придържат строго към законността в държавата.

"Политическата демокрация е неделима от върховенството на закона. Тя се въплъщава изключително от институциите и процедурите, и без тях не е възможна. Стриктното спазване на законоустановения ред за вземане на политически и нормативни решения е единственият изход от настоящата криза", коментират от Комитета.

Според БХК политическата система следва да се удържи и в нейните утвърдени граници, да се постигнат колективни, представителни решения, които отговарят на обществения интерес от реформа и неотстъпване от законността.

Правата на гражданите са невъзможни извън системата на представителната политическа демокрация, чиито механизми са неизбежно обвързани със строго процесуално легитимиране на субектите на упражняване на публична власт, при условията на равно и всеобщо избирателно право.


Подкрепи Economic.bg