Превозвачите са доволни от транспортния министър

Представители на бранша очакват положителен развой на събитията занапред

100 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Постигнатото споразумение за отмяна на рестриктивните мерки срещу българските превозвачи от страна на турската държава е успех на Министерството на транспорта и в частност на министър Кристиан Кръстев. Това каза за Kmeta.bg зам.-председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Петко Ангелов. "В момента сме удовлетворени от постигнатото. Всичките ни искания са изпълнени", добави Ангелов.

"Времевите ограничения, които бяха поставени, разминаванията в ЧМР-тата и премахването на печати, които еврозаконодателството изиска да бъдат премахнати, бяха разписани точка по точка в писмото", обясни Ангелов. "Другите наши искания, като например падането на ограниченията за гориво, ще бъдат поставени от министър Кръстев на срещата в Лайпциг", добави той.

Председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски също изрази задоволството си от постигнатото писмено споразумение, подписано от зам.-директора на митници "Тракия" в Турция. "Благодарение на министъра на транспорта успяхме да подпишем това споразумение", каза Столарски. Той обясни, че до 31 май българските превозвачи ще бъдат освободени от рестриктивните мерки.

Доволен от късния развой на събитията беше и зам.-председателят на Асоциацията на автобусните превозвачи и член на АЕБТРИ Васил Пиронков. "Министър Кристиан Кръстев успя да договори нещата и границата беше отворена. До 15 дни ще бъде подписан документът, за който се борихме. На 22 май ще се проведе срещата на всички министри на транспорта в Германия. Предполагам, че тогава Кръстев ще се договори с министъра на Турция и дано това напрежение повече да не се случва", надява се Пиронков.

Блокадата на границата с Турция продължи близо 48 часа. Българските фирми за превози на товари излязоха на протест с настояването турската страна да спазва правилата и разпоредбите на международните договори и спогодби и се обявиха против едностранно въведените ограничения от Турция при използването на разрешителни.


Подкрепи Economic.bg