Президентът: Моят кредит на доверие е изчерпан

Росен Плевнелиев настоява Народното събрание да преразгледа избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС

Снимка: БГНЕС

3719 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Дадох на новото правителство 100 дни кредит на доверие, но след днешния избор (на Делян Пеевски за председател на ДАНС - бел. ред.) моят кредит на доверие е изчерпан. Това каза в няколко минутното си слово президентът на България Росен Плевнелиев. Държавният глава произнесе реч след днешния изненадващ избор на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

"Не може председателят на ДАНС да се избере за 15 минути без дебат, без концепция и без обосновка. Това е назначение с трайни негативни последици за България", категоричен е президентът.

"Това е едно от най-важните назначения в държавата - той (председателят на ДАНС - бел. ред.) трябва да е личност с авторитет, на която българите да вярват. Трябва да е познат в професионалните среди, защото това са консервативни структури", продължи Росен Плевнелиев.

Държавният глава е категоричен, че не може да подкрепя този модел на вземане на решение.

"Настоявам незабавно Народното събрание на преразгледа това свое решение. Свиквам Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), където очаквам от всички политически лидери и министър-председателя да защитят промените в сектор "Сигурност", каза още Росен Плевнелиев.

Коментари: 0