Президентът и премиерът горди от поста на Кристалина Георгиева

Европа не се дели на стари и млади, песимизмът ни е илюзорен, гласи становището на Росен Плевнелиев

Реакции

Президентът и премиерът горди от поста на Кристалина Георгиева
Автор: Николай Марченко

Изборът на Кристалина Георгиева за зам.-председател на Еврокомисията (ЕК) и фактът, че в ръцете й е поверен един от най-важните и влиятелни ресори в комисията - а именно бюджетът на Европейския съюз (ЕС) и човешките ресурси, представлява изключително висока оценка преди всичко за нея като професионалист и убеден европеец. Това се казва в позицията на президента Росен Плевнелиев, разпространена до медиите от прессекретариата на държавния глава.

Президентът подчертава, че са безспорни репутацията и признанието за работата на Кристалина Георгиева по света. „Убедени сме, че от новата много по-висока и отговорна позиция комисар Георгиева ще бъде изключително полезна на обединена Европа в този труден момент, като резултатите, които ще постигне, и работата, която ще свърши, ще получат своята висока оценка в Европа и по света“, казва се в позицията на президента.

Плевнелиев обръща вниманието на факта, че за първи път България получава толкова висока позиция в ЕК. „Това представлява огромен успех за държавата и ще допринесе за подобряване на позициите на страната на европейската сцена, както и за задълбочаване на процесите на европейската интеграция. Това, че България ще получи за първи път позицията Вицепрезидент на ЕК доказва, че Европа не се дели на силни и слаби, на малки и големи, на стари и на нови държави-членки", заявява президентът.

"Когато България излъчи достоен кандидат, с необходимите качества и международен авторитет, когато българската дипломация си свърши по най-добрия начин работата, това се оценява от нашите партньори и получаваме доверието на цяла Европа, включително и за безспорно един от най-важните ресори, какъвто е бюджетът. Надявам се с този избор всички в България да разберем, че песимизмът ни е илюзорен и че трябва да бъдем все по-амбициозни“, казва се в становището на Росен Плевнелиев.

Според него, при положение, че „ имаме наистина силна кандидатура, каквато безспорно бе тази на Кристалина Георгиева, трябва да можем да загърбим партийните си пристрастия и да подкрепяме решения, които са добри за страната“. „Успехът на България няма цвят и партийна принадлежност, а днешното събитие е без съмнение голямо постижение за страната ни. Пожелавам успех на членовете на новата Европейска комисия и вярвам, че ще работят за една по-силна и обединена Европа", се обобщава в позицията на държавния глава.

Радостта на действащия и бившия премиери

Много ми се иска с този избор всички ние не просто да се чувстваме пълноправни членове на ЕС, но и пълноценни, да бъдем горди участници в една мощна икономическа и политическа общност на европейските народи. Това каза на пресконференция служебният премиер проф. Георги Близнашки във връзка с избора на Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК и комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси.

„Успяхме да разговаряме с г-жа Кристалина Георгиева. Тя сподели, че е огромна отговорността, която се стоварва върху плещите й, защото става дума за бюджет от 140 милиарда евро и персонал в комисията, който тя ще ръководи, от 30 000 служители. Това са огромни мащаби, огромни отговорности. Нека да й пожелаем успех. Аз съм сигурен, че тя ще се справи. Това, което мога да й пожелая от все сърце, е да знае, че цяла България е с нея”, подчерта премиерът.

„В качеството си на комисар тя ще работи в името на общото благо на ЕС като цяло, но не можем като българи да не се радваме, че тя получи такова огромно признание. Преди време направихме верния избор, когато я номинирахме отново, защото тя е доказан професионалист. Освен всичко друго, в дейността на ЕК се спазва един принцип – на старейшинството. Ние я номинираме за втори път като комисар и при това положение тя имаше значително по-големи шансове и действително се сбъднаха най-смелите ни очаквания”, посочи Близнашки.

„Благодаря на всички отговорни фактори в нашата страна и преди всичко на президента, който беше толкова твърд и последователен в отстояването на тази кандидатура, на българската дипломация, която лобираше при срещите и разговорите с ръководителите на останалите държави-членки за това, че в лицето на г-жа Кристалина Георгиева България има изключително качествена кандидатура. Освен всичко друго, тя е израз и на доверие към нашата страна. Не мога да не благодаря и на г-н Жан-Клод Юнкер, който подкрепи тази кандидатура и спря своя избор за финансов министър на ЕС именно върху Кристалина Георгиева.

Всички ние като отговорни политически фактори в България ще съдействаме, за да може тя нормално да осъществява своите функции, да се постигне онзи баланс между големи и малки в рамките на ЕС, за да може комисията да отговори на повишените очаквания на европейските граждани”, каза още служебният министър-председател.

Експремиерът Бойко Борисов отдели на тази вест пост в социалната мрежа Facebook. “Кристалина Георгиева получи един от най-сложните ресори – Бюджет и човешки ресурси – и зам.-председателско място в Европейската комисия. Това е признание както за Кристалина, така и за България и е голяма отговорност“, пише в страницата на лидера на ГЕРБ. „Пожелавам на нея и на Жан-Клод Юнкер, един изключителен приятел на България, който започна предизборната си кампания за председател на ЕК от зала „Арена Армеец”, много успехи в тези сложни за Европа времена“, обобщи Борисов, като качи съответна снимка с новия президент на ЕК от националния конгрес на ГЕРБ. 

Коментари: 0