Президентът на института \"Айн Ранд\" с лекция в България

В неделя Ярон Брук ще гостува в предаването \"Видимо и невидимо\" по \"България он ер\"

268 ~ 2 мин. четене
Каква е мисията на института "Айн Ранд" в Ървин, Калифорния и какво представлява обективизма? Може ли да съществува спонтанният пазарен ред, без да е гарантиран жизненият минимум на нуждаещите се? Самоограничава ли се в свободата си свободният пазар чрез стремежа към максимални печалби? Утопия ли е либертарианството?

На тези въпроси ще отговори д-р Ярон Брук в предаването "Видимо и невидимо", тази неделя от 18 часа по телевизия и радио "България он ер". Калин Манолов, автор и водещ на предаването и издател на Айн Ранд в България  ще коментира с госта си и популярното мнението, че бизнесът е алчен и порочен, докато политиците са изпълнени с добродетели и добри намерения.

Д-р Брук е в България за да изнесе лекция на тема: " Пазарната революция: как идеите на Айн Ранд могат да сложат край на голямата държава". Тя е базирана на книгата му "Free Market Revolution", на която той е съавтор заедно с Дон Уоткинс от Института Айн Ранд. Популярно е мнението, че бизнесът е алчен и порочен, докато политиците са изпълнени с добродетели и добри намерения. Лекцията, както и книгата, търси отговор на въпроса: "Възможно ли е това?" Отговорът е ясен: да, когато бизнесът е основан на принципите на чистия капитализъм, който създава блага, а не на шуробаджанашкия капитализъм. Благата са богатство, но то не възниква заради алтруизма на бизнеса, а заради желанието му да пусне качествен продукт на пазара и да реализира печалба.

В последните години голямата държава печели идейната битка с пазара, но моралната революция в защитата на свободния пазар не е загубила своето значение, защото това е единствения начин за прогрес. Идеите на Айн Ранд са актуални и днес.


За д-р Ярон Брук:

Той е предприемач, философ и академичен преподавател.

Служил е  като сержант в израелското военно разузнаване, бакалавър по строително инженерство от Tехнологичния институт в Хайфа, Израел. През 1987 г. той се премества в САЩ , където получава магистърска степен по бизнес-администрация и защитава докторат по финанси в Университета Остин, Тексас. Управляващ партньор на фирмата за инвестицонно консултиране BH Equity Research в Сан Хосе, Калифорния. Колумнист на Forbes, негови статии са публикувани и в Wall Street Journal, USA Today, Business Daily, и  други авторитетни издания. Чест гост на националните радио-и телевизионни програми.  Съавтор с  Дон Уоткинс от Института Айн Ранд на националния бестселър "Пазарна революция: как идеите на Айн Ран могат да сложат край на голямата държава". Изнася лекции на  теми като причините за финансовата криза, морала на капитализма, ограничаване размера на   държавата, както и външната политика на САЩ, по цял свят. Председател и изпълнителен директор на Института Айн Ранд в Ъруин, Калифорния, от 2000 г.

ГЛАСУВАЙТЕ за Социално отговорната компания на 2013 г.
Подкрепи Economic.bg