Президентът ще обяви решението си за вето на бюджета

Играта на нерви между Росен Плевнелиев и правителството започна в понеделник

64 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Президентът на България Росен Плевнелиев ще обяви решението си дали да наложи вето на актуализацията на бюджета или не. Държавният глава ще оповести становището си във връзка с одобрения от Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 година на пресконференция, която ще се състои от 14 ч. в сградата на президентството на "Дондуков" 2.

Играта на нерви между президента и правителството започна в понеделник след срещата на Плевнелиев с финансовия министър Петър Чобанов. Пред журналисти тогава Чобанов заяви, че президентът е споделил, че "има нагласа да наложи някакъв тип вето върху актуализацията".

Малко по-късно и от пресслужбата на държавния глава разпространиха и изявление на президента, в което Плевнелиев припомни, че с промените в бюджета са предвидени допълнителни 40 млн. лв. за уязвимите групи. Важно е да се има предвид, че тези средства са 4% от предвидения нов дълг. Логично е да се постави въпросът за останалите 96%, за какво са те?

Във вчерашното становище на Министерство на финансите (МФ) относно евентуално налагане на вето от президента, ведомството директно обвини Плевнелиев, че той би бил виновен за забавяне на социалните плащания.

Подкрепи Economic.bg