Продажбата на губещия гръцки бизнес помогна на Credit Agricole

Креди Агрикол България обаче е с близо 90% по-висока загуба в края на юни

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Третата по големина френска банка Credit Agricole, която развива бизнес и в България, подобри резултатите си през второто тримесечие и отчете по-висока печалба, след като успя да продаде губещия си гръцки бизнес. Нетната печалба на базираната близо до Париж банка се повиши до 696 млн. евро (1.36 млрд. лв.) през второто тримесечие на 2013 г., а година по-рано преизчисленият резултат беше 56 млн. евро. Отчетената печалба разби очакванията на анализаторите, които в анкета на Bloomberg прогнозираха положителен резултат от 481.6 млн.евро.

Credit Agricole успя да се измъкне от спиралата на загубите, след като последните две години френската банка завършваше с отрицателен годишен резултат. След продажбата на базираната в Атина бизнес единица Emporiki, Credit Agricole успя да да излезе на печалба, въпреки че и през второто тримесечие Emporiki продължи да тежи на резултатите на френската банка, като намали печалбата с 370 млн. евро.

Вчера книжата на Credit Agricole отчетоха 2.5% ръст и затвориха сесията в Париж на цена 7.84 евро за акция. От началото на годината капитализацията се е повишила с 29% до 19.6 млрд. евро. Най-голямата френска банка BNP Paribas SA е добавила 16% към цената на книжата си, а Societe Generale  - 21%.

За шестмесечието на 2013 г. Креди Агрикол България отчита загуба от 8.9 млн. лв., което е повишение на отрицателния резултат с 89.1% на годишна база. В края на юни 2012 г. загубата на Креди Агрикол България беше 4.71 млн. лв., сочи справка в данните на Българска народна банка (БНБ).

Подкрепи Economic.bg