Продажбите на Ford в Европа скочиха с 6.4%

От компанията обявиха, че пазарът се стабилизира и повече няма да редуцират производствените си мощности на Стария континент

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американският производител на автомобили Ford Motor обяви, че пазарът на коли в Европа се стабилизира, след като през юни компанията отчете 6.4% ръст в продажбите на Стария континент. В съобщението на производителя, цитирано от Bloomberg, се посочва, че няма да има повече обявления за редуциране на производствените мощности на този пазар.

"Ние сме достигнали до момента, в който няма повече няма да обявяваме спиране или намаляване на производствените мощности", заяви Стивън Одел, оглавяващ компанията в Европа. "Винаги сме казвали, че ще наблюдаваме ситуацията, и ако има непредсказуеми промени, ще реагираме на тях. Смятам, че предприехме правилните действия", добави той.

Представянето на американската компания е повече от добро, на фона на срива на цялата индустрия. По данни на Bloomberg общите продажби на коли в Европа са се свили с 6.5%, като благодарение на това пазарният дял на Ford се увеличава от 7.2% на 8.2% за една година.

"Ford разчита на печеливша дейност в Северна Америка и се опитва да диверсифицира своите приходи там. За съжаление, ние прогнозираме, че годишната ни загуба в региона ще нарасне до около 2 млрд. долара през тази година, от 1.75 млрд. долара през 2012 г.", каза главния изпълнителен директор на компанията Алън Мълали. Компанията разчита също и на въвеждането в Европа на най-новите разработки на модела Ecosport.

По отношение на оптимизиране на разходите си, Ford заяви през октомври миналата година, че планира да затвори три фабрики в Европа, до края на 2014 г. и да съкрати около 6200 работни места. Това е около 13% от работната сила на компанията в региона.

През май тази година от Ford обявиха, че спират продукцията си във всички австралийски заводи до октомври 2016 г. Компанията изтъкна, че бизнесът на континента е коствал 580 млн. щатски долара загуби за последните 5 години.

Коментари: 0