Проект на Google застрашава кабелната телевизия

Услугата, която планира да пусне компанията позволява на потребителите сами да съставят програми

Автор: Божидара Иванова

Технологичният гигант Google възнамерява да пусне интернет услуга, позволяваща на потребителите да гледат достъпните телевизионни канали с възможност за самостоятелно съставяне на програма на ТВ предаванията. Компанията вече води преговори с доставчици на съдържание за реализиране на услугата, съобщи Wall Street Journal.

Услугата на Google ще предоставя достъп през интернет до традиционни телевизионни канали, като същевременно ще позволява на потребителите да съставят програми на ТВ предавания. Компанията ще срещне обаче трудности при договарянето с доставчиците на съдържание за по-ниски цени на крайните потребители, които да стимулират прехода от кабелна към интернет телевизия. Причината е желанието на доставчиците да запазят изгодните си договори с текущите дистрибутори на тяхното съдържание и трудно биха сключили подобни сделки.

Според експерти подобна услуга може да промени завинаги пазара на телевизия и да застраши съществуването на кабелната телевизия, която дори и в момента има затруднения и все по-трудно задържа потребителите.

Google не е единствената компания, решила да пусне платена интернет телевизия. Подобни проекти планират и компании от ранга на Apple, Sony и Intel.

Коментари: 0