Проходът Маказа може да отвори до седмица

До понеделник се очаква отговор от гръцка страна на направеното от българското правителство предложение

276 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Има вероятност проходът Маказа да бъде отворен за движение още през следващата седмица. Това съобщи в Кърджали депутатът от "Коалиция за България" инж. Димчо Михалевски, цитиран от Kmeta.bg. По думите му до понеделник се очаква отговор от гръцка страна по направеното от българското правителство предложение по пътя през ГКПП-то да преминават превозни средства с тегло до 5 тона. Михалевски подчерта, че българските власти са напълно готови за отварянето на граничния пункт.

На този етап позицията на българската страна е незабавно отваряне на пункта за леки коли, автобуси и лекотоварни автомобили до 5 тона. По думите на депутатът от "Коалиция за България", има баланс в интересите на двете съседни държави с отварянето на прохода.  Интересът на гърците е свързан с потока туристи от България, а на българите със съживяване на търговията в Кърджалийско.

Предложението на България за бързото отваряне на ГКПП Маказа е било направено на 14 август. От пресслужбата на областна администрация в Кърджали пуснаха съобщение до медиите с информацията, че следващата седмица се очаква Гърция да отговори на предложението на България по пътя през ГКПП Маказа да преминават превозни средства с тегло до 5 тона.

Подкрепи Economic.bg