Производството на найлонови торбички щяло да падне с 80%

От бранша настояха за отмяна на наредбата, която според тях ще доведе до масови фалити на фирми

368 ~ 1 мин. четене

С 80% се очаква да намалее производството на полиетиленови торбички от следващата година заради увеличаващата се от 1 октомври екотакса, прогнозирахаот българската асоциация "Полимери".

Производителите настояват правителството да отмени или поне да отложи наредбата, която налага от следващия месец таксата за всяка една торбичка да е 35 стотинки. Засегнати от тази наредба са близо 200 фирми в страната, които твърдят, че ги грози фалит.

Проучванията на асоциацията "Полимери" сочат, че такса за полимерни торби се начислява в четири страни на ЕС - Дания, Малта, Белгия и Румъния, като в България тя е най-висока. Според изнесени от тях данни на екоорганизаиции от Канада, при производството на найлонови торбички се хаби много по-малко енергия, a в платнетите торбички имало 64% повече бактерии.

В Пловдив днес се проведе кръгла маса по проблема, на която присъстваха и депутати. Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова коментира, че от икономическа гледна точка сега не моментът да се вдига тази такса. Стоянова се ангажира да представи исканията на бранша пред министъра на околната среда иводите Нона Караджова и началника на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Подкрепи Economic.bg