Просрочените задължения на общините към бизнеса са над 160 млн. лв.

В актуализацията на бюджета обаче няма предвидени повече пари, с които общините да се разплатят със стотиците фирми, към които имат просрочени задължения

104 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Просрочените задължения на общините към бизнеса са над 160 млн. лв. Това става ясно от данни на Финансовото министерство, изнесени днес. Забавените плащания на местните власти към 30 юни 2013 г. намаляват с 19 млн. лв. спрямо година по-рано, но са се увеличили с 3.5 млн. лв. спрямо три месеца по-рано.

От Министерството на финансите обявиха, че от общо 264 общини в страната, 146 имат задължения, които не са платени в срок. С най-много просрочия сред областните градове е Пазарджик - 17.280 млн. лв. След това е Кърджали - 14.899 млн. лв., Перник - 14.268 млн. лв., Видин - 13.926 млн. лв., Смолян - 13.395 млн. лв. и Пловдив - 10.552 млн. лв.

Общата стойност на всички общински задължения пък се оценяват на 911.9 млн. лв. Столична община е с 50.1% от целия размер на общинския дълг. Столицата обаче има само 8.697 млн. лв. просрочени задължения, а за три месеца са намалели с 4.541 млн. лв. Това е най-голямото намаление сред всички 28 областни града.

От финансовото министерство не дават информация към кой са тези просрочени задължения - към банки или към нефинансовия сектор. По изчисления на Камарата на строителите в България обаче около 80% от тях са към строителни фирми. Според Дичко Прокопиев, член на управителния съвет на Камарата, някои от задълженията са още от 2008 г., като част от фирмите вече са спечелили делата на всички инстанции.

Един от доводите на финансовия министър Петър Чобанов да актуализира бюджета беше желанието на правителството да се разплати с бизнеса. За целта в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. е записано, че 160 млн. лв. от дълга, който ще бъде взет, отидат именно за разплащане на държавата с бизнеса. Там обаче не е разписано точно с кой бизнес ще се разплаща държавата, което пък беше изтъкнато от президента Росен Плевнелиев при налагането на ветото върху актуализацията на бюджета.

Според икономисти обявеното като "разплащане с бизнеса", ще се превърне в плащане на задълженията на МВР, Военното министерство и Правосъдното министерство към 2-3 фирми. Тези фирми са свързани с търговия на горива и лекарства.

В актуализацията на бюджета обаче няма предвидени повече пари, с които общините да се разплатят със стотиците фирми, към които имат неизплатени задължения. Финансовият министър категорично заяви, че повече пари за общините няма да има, макар че от Сдружението на кметовете в България заявиха, че това е жизнено важно.

Подкрепи Economic.bg