Протести във Венецуела заради новите правомощия на президента

Опозиционното шествие се проведе броени часове след като един от най-близките съратници на Каприлес – Алехандро Силва – бе арестуван в своя хотел, при което му е нанесен побой

3578 ~ 1 мин. четене

Опозиционният лидер във Венецуела Енрике Каприлес събра хиляди демонстранти и ги призова да използват предстоящите избори, за да изразят несъгласието си с разширяването на пълномощията на президента Николас Мадуро, предаде AFP.

Опозиционното шествие се проведе броени часове след като един от най-близките съратници на Каприлес – Алехандро Силва – бе арестуван в своя хотел, при което му е нанесен побой. Каприлес съобщи, че Силва е освободен след 14 часово задържане, като властите не са му дали никакво обяснение и не са му предявили обвинения.

В края на миналата седмица президентът на Венецуела Николас Мадуро получи специални правомощия от парламента. Така той ще може да подписва закони, без текстовете им да бъдат гласувани от депутатите. Той обяви и нова „икономическа офанзива“, като затегна контрола върху цените. Стигна се и до арести на търговци, които бяха обвинени в несправедливо ценообразуване, презапасяване и спекулации. Беше наложена глоба и на местното дъщерно дружество на General Motors за „предполагаемо лихварство при продажбата на резервни части“.

„Целият този хаос, на който ставаме свидетели, само ще се влошава, ако управляващата социалистическа партия спечели и следващите избори на 8 декември”, посочи Каприлес.

 

Подкрепи Economic.bg