Протестът на КНСБ е последно предупреждение към управляващите

Няма координирани действия между нашия протест и останалите протести, каза за Фокус Николай Недев, заместник-председател на Националния стачен комитет към КНСБ

284 ~ 2 мин. четене

- Господин Недев, по-рано информациите бяха, че очаквате днес между 6 и 8 хил. души на протест в София. Почти по същото време ще има още няколко протеста. Как е организиран вашият и как ще се предпазите от сливане с останалите протестиращи?

- Ние нямаме намерение да се предпазваме от нищо. Бих искал да кажа, че няма координирани действия между нашия протест и останалите протести. Ние ясно сме обявили целите на нашия протест. Днес ще бъде проведено национално протестно шествие и три митинга, организирани от КНСБ, при Министерство на здравеопазването, Министерски съвет (МС) и Народното събрание (НС) под мотото „Стоп на мизерията! Достойно заплащане, заетост и условия на труд". Бих искал да кажа, че нашия протест има ясно заявена позиция, друга гледна точка, която естествено в общата палитра от протестите - социални и граждански я последните месеци. Ние имаме много ясна социално-икономическа аргументация за несъгласие с провеждане на политики от законодателна и изпълнителна власт и те са много ясно посочени в една декларация, която беше връчена на председателя на НС и на председателите на парламентарни групи в НС.

- Във връзка с тази декларация, г-н Недев, какъв резултат очаквате и има ли някаква реакция ответна към момента?

- Към този момент няма реакция. Ние очакваме такава реакция днес след провеждането на този митинг на площад „Народно събрание". Очакване, че представители на парламента, дали ще бъде председателя, дали ще бъде представители на парламентарните сили, ние очакваме да се появят пред нас протестиращите и да обяснят своите „за" и „против" нашите искания на представители на парламентарни групи от НС. Така че днес ще видим какво ще се случи, каква ще бъде реакцията. Естествено от начинът, по който ще се реагира на нашите конкретни социално-икономически искания, които засягат проблемите на работещите в тази страна. Ние ще определим и нашите бъдещи действия. Но нека да се гледа на този протест на КНСБ като последно предупреждение към управляващите.

- Председателят на БСП Сергей Станишев заяви, че протестът се обезсмисля, тъй като повечето от исканията са изпълнени или са в процес на работа. Вашият коментар.

- Всъщност ние нямаме намерение да коментираме изявления на политически лидери. Аз имам добър спомен, че в края на управлението на тройната коалиция, г-н Станишев ръководеше едно правителство, говореше същите неща по повод наш организиран митинг на КНСБ по това време. Трябва да се вгледат много внимателно в исканията на КНСБ и ще се види, че те не са изпълнени. Тук има принципни различия в подхода. Аз бих припомнил нещо много важно - преди последните парламентарни избори КНСБ излезе с един много важен документ, един меморандум до основните политически сили за социално-икономическото и обществено-политическото развитие на страната през следващите години. Там имаме много конкретни претенции, конкретни предложения към тези, които ще упражняват властта в следващия политически цикъл. Ако погледнем това, което ние очакваме и това, което ние в последните месеци на предложение сме се съобразили с финалната ситуация и сме редуцирали като искания ще видим, че това, което в момента управляващите вадят е минимално. То е несравнимо и с техните предизборни обещания.

Подкрепи Economic.bg