Проверяват мазнините за готвене в заведенията
Има много сигнали за нередности, съобщи Мирослав Найденов
До дни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки на мазнините за готвене в заведенията за хранене, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
„Това е новото през този сезон. Минали години залагаха предимно върху хигиената на помещенията, произхода и начина на съхранението на суровините. Сега разширяваме полето на проверките”, каза Найденов.
„Има много сигнали от миналата година, има и от тази година, за това, че се използва една и съща мазнина в пиковите дни на сезона за приготвяне например на пържена риба, след това се готвят картофи, хапки и други. Това е абсолютно забранено и носи риск за здравето на хората”, подчерта министър Найденов.
"Проверките на БАБХ са съсредоточени по Черноморието. Командироваме допълнително персонал. Там в момента се изсипват стотици хиляди почиващи, летуващи и затова там ще бъдат насочени и усилията на БАБХ", каза министърът.
„Темата за мазнините е част от здравната ни култура, но понякога сигурно е последното нещо, върху което се замисляме, когато седнем в някое заведение. Често това после ни разваля почивката”, каза Мирослав Найденов.
По думите му трябва да има отделни уреди и регистър – кога е сменена мазнината. "Факт е, че това масово се нарушава, и от тази година се надяваме, ако не го прекратим напълно, да го ограничим максимално”, подчерта Найденов.
Санкциите за нарушителите са стандартните – зависи от това дали е физическо или юридическо лице.
„Инспекторите на БАБХ са строги и санкциите са доста респектиащи. Тъй като спазваме феърплей и обявяваме преди да започнем проверките, дано чрез медиите чуят и да знаят, че в следващите дни и това ще се проверява. Като с радарите на пътя – да видят предупреждението „радар”, в случая проверка. Няма да се размине на никого, който е установен нарушител”, заяви Мирослав Найденов.