Пълната забрана за пушене пада преди зимата

Вече има готови промени в Закона за здравето и от "Атака", и от „Коалиция за България”

192 ~ 1 мин. четене

„Отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата”, коментира зам.-председателят на „Коалиция за България” Спас Панчев, цитиран от БТА. По думите му през ноември съответните законови изменения вече би трябвало да бъдат приети. 

Той добави, че вече има готови промени в Закона за здравето и от "Атака", и от „Коалиция за България”. „Предстои да обсъдим в парламентарната група и да внесем нашия проект”, добави депутатът от левицата. 

Идеята е в големите заведения за хранене да може да се пуши в обособените помещения с вентилация, обясни Панчев. „Това е нещо като връщане на стария режим, който даваше възможност да се пуши в по-големи ресторанти с изградени зали за пушачи и непушачи”, уточни той. От левицата предлагат още в нощните заведения, барове и казина да се разрешава пушенето след 22 часа.  

„На нас ни се иска да отговорим на обещанието, което сме дали, че ще променим тази част от закона, да отговорим и на ресторантьорите”, каза зам.-председателят на „Коалиция за България”. Той добави, че вече е студено и хората не могат да се хранят навън, където могат и да пушат.

„Ще дадем възможност за ясен избор - който иска да пуши, ще има къде. Който иска да не пуши, също. Така ще облекчим и държавата, която няма да се превръща на хрътки, които постоянно дебнат кого да накажат”, коментира пред Нова Татяна Буруджиева от левицата.

Подкрепи Economic.bg