Първа копка на метрото до Бизнеспарка

Строителството на столичното метро се изпълнява по ОП „Транспорт“, съфинансирана от Европейския съюз

164 ~ 1 мин. четене

Президентът на България Росен Плевнелиев даде началото на изграждането на новата отсечка от метрото. Държавният глава посочи, че около столичното метро живеят хиляди хора, които всеки ден виждат как България усвоява успешно европейските средства и изпълнява поетите ангажименти в срок, съобщава „Фокус”.

Първата копка за удължението на столичното метро от ж.к. „Младост” 1 до бизнес парка в "Младост” 4 бе направена с водосвет, като на събитието присъстваха министърът на транспорта Кристиан Кръстев, министърът по усвояване на европейски средства Илияна Цанова и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Строителството на столичното метро се изпълнява по ОП „Транспорт“, съфинансирана от Европейския съюз. От необходимите 120 млн. евро, 110 млн. евро са безвъзмездна европейска финансова помощ, а общинското участие е 10 млн. лв.

Очакванията са метрото до летището да е готово през 2015 г. Освен до Бизнеспарка нова отсечка ще се строи и на втората линия на метрото. Тя към момента стига до бул. „Джеймс Баучър“, като се предвижда обсегът ѝ да достигне до ул. „Сребърна“ в кв. „Хладилника“.

Подкрепи Economic.bg