Първанов поиска президентска република

Твърдя, че Борисов израсна като политик, но Борисов си остава слаб управленец и държавник, заяви лидерът на АБВ

Първанов поиска президентска република
128 ~ 1 мин. четене

Никой не е направил повече за компрометирането на българския парламентаризъм от сегашното мнозинство, оглавено от председателя на парламента. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов по време на дискусия „За пълна промяна на българската политика". Именно тежката криза с доверието в парламента е една от причините да се потърси ревизия на досегашния модел на държавно устройство, обясни Първанов.

Според него не е приемлива ситуацията, когато един раздробен парламент месеци наред не може да се събере. Най-често срещаната новина, която лидерът на АБВ получавал на пощата си от пресцентъра била „днес парламентът не събра кворум".

АБВ е категорично „за" президентска република. Първанов мотивира тезата си, заявявайки, че в разбирането на българина за държавността винаги е доминирала държавната отговорност, респективно високите очаквания от държавния глава. На следващо място той постави чисто политическите измерения на този въпрос. По думите му политическите опоненти спекулирали с тази идея.

Говорейки за президентска република, Първанов чувал подмятания, че има сговор и настоява за президентска република заради друг човек - за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Твърдя, че Борисов израсна като политик, но Борисов си остава слаб управленец и държавник", заяви Първанов.

Първанов определи като неприятна перспектива, ако Бойко Борисов оглави изпълнителната власт на страната през следващите 4 години. „Ние ще дадем всичко от себе си, за да не допуснем самостоятелно управление на ГЕРБ", категоричен бе Първанов.

Коментари: 0