Първият участък от магистрала "Струма" ще е готов до седмица

Отсечката между Долна Диканя и Дупница е построена и в момента се правят само довършителни работи, каза за Economic.bg председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров

Автор: Атанас Христов

Лот 1 на магистрала "Струма" ще бъде готов до една седмица. Това каза за Economic.bg председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров. По неговите думи в участъка между радомирското село Долна Диканя и Дупница строителството е приключено и в момента се правят само някои довършителни работи.

Дължината на Лот 1 е 16.78 километра и дублира международния път Е-79. Неговото строителство започна на 1 октомври 2011 г., като изпълнител е консорциум "Струма-І", в който влизат италианската фирма "Импреза" и българските "Главболгарстрой-Инфраструктурно строителство" и "Пътстрой 92". Стойността на отсечката е около 72 млн. лв.

Преди няколко дни регионалният министър Десислава Терзиева каза, че строителството на Лот 2 (Дупница - Благоевград) ще започне до края на този месец. За строител на трасето е избран консорциум "Струма-Лот 2", в който влизат "ГБС-Инфраструктурно строителство", "Пътстрой 92" и италианската "Импреза". Проектът е на стойност 359 млн. лв., осигурени от бюджета и от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Срокът за изграждането на 37-километровият участък е 22 месеца.


Коментари: 0