Пускаме 1,8 млрд. кубика газ през Сърбия

Азербайджан потвърди готовността си да доставя гориво за България на среща на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество

Доставка на 1,8 млрд. кубични метра газ годишно се очаква да осигури първоначално газопроводът между България и Сърбия. Последващото увеличаване на обемите ще е до 4,5 млрд. куб.м. годишно.

Това обяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов, който участва в Белград в среща на министрите на енергетиката от страните-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Участниците приеха Декларация за развитие на газовата инфраструктура в Черноморския регион.

„Изграждането на реверсивни газови връзки с между България и нейните съседки Румъния, Турция, Гърция и Сърбия, е от особено значение за енергийната сигурност в региона“, каза зам.-министър Николов.

Целта е диверсификация на маршрутите, междусистемна свързаност и осъществяване на  пренос на природен газ.

Интерконекторната връзка между България и Сърбия е част от регионалния газов пръстен, който се изгражда с активното ни участие, допълни на срещата зам.-министър Валентин Николов. Важността на проекта беше подчертана и от сръбския министър на енергетиката Милутин Мръконич.

Валентин Николов участва и в четиристранна среща с министрите на енергетиката на България, Сърбия, Армения и Азербайджан. По време на разговора Азербайджан потвърди ангажимента си да доставя газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Доставките могат да бъдат реализирани по два начина  – чрез изграждане на газопровод през турска територия и оттам през България за Сърбия, или чрез доставка на компресиран природен газ през Черно море.

 

 

 

 

 

-: CLEANED :-

Коментари: 0